V.VinÓvár Szakmai Fórum

Hogyan készülhet valóban egészséges bor
– a talajtól a szőlőtőkén át a pohárig?

Az egészséges bor nem a pincében születik – hanem a szőlőben, sőt: már a talajban. A talaj minősége, a megfelelő tápanyag-utánpótlás, a megfelelő növényvédelem, a termesztéstechnológia és a gépészet minden eleme hatással van a szőlő minőségére – és ezen keresztül a bor beltartalmi értékeire, élvezeti értékére és egészségtudatosságára is.

A klímaváltozás kihívásai – mint a szélsőséges időjárási viszonyok, hőhullámok, aszályok vagy hirtelen csapadék – új válaszokat követelnek: innovatív technológiákra, precízebb előrejelzésekre és tudatosabb döntésekre van szükség. A cél nem csupán a túlélés, hanem a minőség megőrzése és a borászat hosszú távú fenntarthatósága.

A mai borfogyasztók egyre tudatosabbak: keresik azokat a borokat, amelyek mögött átlátható, természetes, adalékmentes, fenntartható termelési folyamat áll. Ez a rendezvény éppen azt mutatja be, hogyan lehet ilyen bort készíteni – nem csak technológiai fejlesztésekkel, hanem szemléletváltással is.

Előadások főbb témakörei:

  • a talaj és a szőlőminőség összefüggései,
  • fenntartható növényvédelem és tápanyag-gazdálkodás,
  • a klímaváltozás hatása és az erre adott válaszok,
  • a bor beltartalmi értéke és egészségtudatossága,
  • szemléletváltás a termesztés és borkészítés során,
  • korszerű gépészeti megoldások szerepe a fenntarthatóságban.

Helyszín:
Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar – Phare Épület (Lucsony u. 2)

A rendezvény 13:45-kor regisztrációval kezdődik, 14:00– 16:00 között kerülnek sorra az előadások, 16:00-tól pedig egy izgalmas kerekasztal-beszélgetést tartunk.
A részvétel egyetemi dolgozóknak és hallgatóknak INGYENES!

ELŐADÓINK

Árvay-Szöke Nóra vidék-és térségfejlesztési szakértő
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Dr. Vona Viktória ügyvezető
Csernozjom Kft.
Hanczné Dr. Lakatos Erika stratégiai dékánhelyettes
Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Dr. Takács József szakmai vezető
Malagrow Agro Kft.

Zadravecz Zsolt szőlészeti tanácsadó

Cseri Norbert tulajdonos
Cseri Pincészet

Weingartner Olivér borász
5 ház Borbirtok

Ondré Péter ügyvezető
Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.

Tamás Gábor, nemzetközi bor- és párlat akadémikus

Lőrincz István, termékmenedzser
Agrotec Magyarország Kft.

Csömör Zsófia Crop Lead
Bayer Hungária Kft.