V.VinÓvár Szakmai Fórum

Hogyan készülhet valóban egészséges bor
– a talajtól a szőlőtőkén át a pohárig?

Az egészséges bor nem a pincében születik – hanem a szőlőben, sőt: már a talajban. A talaj minősége, a megfelelő tápanyag-utánpótlás, a megfelelő növényvédelem, a termesztéstechnológia és a gépészet minden eleme hatással van a szőlő minőségére – és ezen keresztül a bor beltartalmi értékeire, élvezeti értékére és egészségtudatosságára is.

A klímaváltozás kihívásai – mint a szélsőséges időjárási viszonyok, hőhullámok, aszályok vagy hirtelen csapadék – új válaszokat követelnek: innovatív technológiákra, precízebb előrejelzésekre és tudatosabb döntésekre van szükség. A cél nem csupán a túlélés, hanem a minőség megőrzése és a borászat hosszú távú fenntarthatósága.

A mai borfogyasztók egyre tudatosabbak: keresik azokat a borokat, amelyek mögött átlátható, természetes, adalékmentes, fenntartható termelési folyamat áll. Ez a rendezvény éppen azt mutatja be, hogyan lehet ilyen bort készíteni – nem csak technológiai fejlesztésekkel, hanem szemléletváltással is.

Előadások főbb témakörei:

  • a talaj és a szőlőminőség összefüggései,
  • fenntartható növényvédelem és tápanyag-gazdálkodás,
  • a klímaváltozás hatása és az erre adott válaszok,
  • a bor beltartalmi értéke és egészségtudatossága,
  • szemléletváltás a termesztés és borkészítés során,
  • korszerű gépészeti megoldások szerepe a fenntarthatóságban.

Helyszín:
Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar – Phare Épület (Lucsony u. 2)


Program:
13:45 Regisztráció
14:00– 16:00 Szakmai előadások
16:00 Kerekasztal-beszélgetés
A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció:
Kérjük töltse ki az online regisztrációs lapot


A belépőjegy megvásárolható elővételben a Borháló Óvár szaküzletben,
illetve a rendezvény napján a helyszínen.

ELŐADÁSOK


Árvay-Szöke Nóra, vidék- és térségfejlesztési szakértő
Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egység
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 
Téma: Aktualitások a Nemzeti KAP-hálózatban

Cseri Norbert, tulajdonos
Cseri Pincészet
Téma: Borkészítés legújabb kihívásai 

Tamás Gábor szakmai vezető, nemzetközi bor- és párlatakadémikus
Téma: Zöldebb Tőkék, Tisztább Borok – Egészségtudatosság avagy mit rejtenek az öko, bio, természetes bor és egyéb varázsszavak

Csömör Zsófia, crop lead
Bayer Hungária Kft.
Téma: A szőlő növényvédelme napjaink változó körülményei között

Dr. Vona Viktória, tulajdonos – Csernozjom Kft.
Takács József, szakmai vezető – Malagrow Kft.
Téma: Talajtól a fürtig 

Házi Sándor, ügyvezető
Pannon-Mag-Agrár Kft.
Téma: Évelő növényfajok szerepe a szőlősorközök takarásában

Zadravecz Zsolt, biodinamikus tanácsadó – a Sepp Moser korábbi szőlészeti vezetője
Téma: Soraljtakaró hatása a Biodinamikus szőlészetben

Lőricz István, New Holland termékmenedzser 
AGROTEC Magyarország Kft.
Téma: Gépesített szőlőszüretelés legmodernebb fejlesztései

Weingartner Olivér, borász
5 Ház borbirtok
Téma: A natúr borok reneszánsza a Somlón

A kerekasztal beszélgetés résztvevői: 
Hanczné Dr. Lakatos Erika stratégiai dékánhelyettes, Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar
Péter Ondré ügyvezető, Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.
Tamás Gábor szakmai vezető, nemzetközi bor- és párlatakadémikus

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM!
NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY!

További információ a Szakmai Fórumról:
dr. Vona Viktória (+36 20 429 7625)
Árvay-Szöke Nóra (+36 30 468 2652)

Támogatóink